HTML

Anarchisták Közössége

Kik vagytok ti?

Egyszerű átlagemberek, akik változtatni akarnak az elnyomó és kizsákmányoló társadalmi rendszeren.

Mi a célotok?

Célunk a pénz és profitorientált rendszer megváltoztatása, illetve egy emberközpontú társadalmi rend létrehozása, melyben nincsenek rangok, nincs hierarchia, minden ember egyenlő részét képviseli a társadalomnak. Egy fejekben lezajló forradalmat akarunk elérni, hogy az emberek rádöbbenjenek, nincs szükség vezetőkre és állami törvényekre, mivel a társadalom képes alulról szerveződve felépíteni saját szabályrendszerét. Olyan társadalmat akarunk, ahol az emberek nem azért nem ártanak egymásnak, mert ezt törvények szabályozzák, hanem pusztán az emberi érzések, a társadalmi összefogás szabnak gátat az antiszociális viselkedésnek.

Ha nem lennének törvények, az emberek szabadon gyilkolhatnák egymást?

Az erőszakos cselekedeteket, a gyilkosságokat, az egymásnak ártást többnyire a mai rendszerben sem a törvények akadályozzák meg, hanem a másik ember iránti tisztelet, a szocializáció, az összetartás. Erőszakos bűncselekményeket azok követnek el, akikből ezek az érzések hiányoznak, mert nem éltek társadalmi életet, nem szocializálódtak, ezáltal nem alakult ki bennük az együttérzés.
Ha minden embernek biztosítva lennének a társadalomba való beilleszkedés feltételei, senki nem érezne késztetést arra, hogy mást megöljön, vagy egyáltalán ártson neki.

Hogyan lehet ezt megvalósítani, ha az emberekben alapvetően benne van az önzés és az uralkodási vágy?

Az emberek nem úgy születnek, hogy önzők, vagy hogy uralni akarnák egymást. Egy ember pszichológiai fejlődésére rengeteg körülmény hatással van, így a rendszerből eredő hatások is befolyásolják az emberek viselkedését. Mindenkit gyerekkora óta a hierarchikus rendszerbe nevelnek bele, illetve abba, hogy minél több pénze van, annál értékesebb ember. A gyerekek azért tanulnak, hogy később jobb munkájuk legyen, a munkás azért dolgozik, hogy megkapja a fizetését, az orvos pénzért gyógyít, stb. Ha a kapitalista körülmények nem lennének hatással az emberekre, akkor a gyerekek azt tanulnák, ami érdekli őket, a felnőttek pedig azért dolgoznának, mert hasznos, amit csinálnak. Egy anarchista társadalomban nincs pénz, vagy bármi egyéb fizetőeszköz.

Ha nem lenne pénz, hogy osztanák el az emberek a dolgokat?

Arra kell törekedni, hogy mindenki a szükségletei szerint részesüljön a megtermelt javakból. Egy pénz nélküli társadalomban, ahol az elosztás nem az anyagi értékek alapján történik, ez megvalósítható. Ha a kapitalizmusból eredő önzés nem lenne jelen a társadalom tagjaiban, és nem a pénz, hanem a kölcsönös segítségnyújtás lenne az élet alapja, a szükségletek szerinti elosztás természetes lenne.

Volt már példa anarchista társadalomra a történelem során?

Persze, hogy volt, a wikipédián külön cikk van róla.
Anarchista közösségek listája

Belépni a homályzónába: A HaHa, a HaHa kritikusai, és az elitizmus

(x) (törölt) 2013.08.22. 17:28

Augusztus 17-én jelent meg a Hallgatói Hálózat blogján Puch Lajos neve alatt egy válasz a HaHát a Koppány csoporttal közös tüntetés miatt érő, a sajtóban megjelent kritikákra. "Nem a szervezet álláspontja, csak egy hahás magánvéleménye," mégis úgy gondolom, jó pár állítására reagálnom kell, mivel bővíti a múlt heti eset kontextusát, és rávilágít pár problémára azzal kapcsolatban, ahogy a HaHa hajlamos szemlélni a társadalmat. Ez a reakció kicsit késő az online kommunikáció mércéjével mérve, de mivel "az ország nagyobb részéhez" hasonlóan "kurvára messze élek az átlag HaHás életszínvonalától," így nem mindig áll rendelkezésemre a bloggerkedéshez szükséges tartós elvonultság, remélem ez elnézhető.

A szerző kifogásolja, hogy "a csillogó szemű kedves diákok egy lapra kerültek a médiamunkások által ultragáz nácinak nevezett devizahitel károsultakkal, akik lám csak összeesküvéselméletekkel és ezoterikus hungarizmussal tudnak válaszolni az őket érintő problémákra," továbbá azt állítja, hogy "bár tényleg sok turbónacionalista jelenik meg a [Koppány csoport] rendezvényein, a szervezők nagy része alapvetően nem vall náci eszméket." Először is: ha egy szervezet olyan felhívást tesz közzé, amely szerint a zsidók egyik fele a magyarságra tör, és amelyben elsőként a gárdistákat, a betyársereget és a hungaristákat szólítja harcba, akkor az első teendő az ilyen megnyilvánulások szigorú számonkérése, és nem elfogadhatók az utólagos "a szervezők nagy része (a nagy részük?) alapvetően (alapvetően???) nem náci" és a "hát szóba álltak melegekkel is" típusú magyarázkodások.

Másodszor... Úgy tűnik, ezt is tisztázni kell: a devizahitelesek tényleg nem mind szélsőjobboldaliak. A devizahitelesek helyzetét meglovagoló szélsőjobboldali erők kategorikus elutasítása sem jelenti azt, hogy valaki a devizahitelesek ügyét veszni akarná hagyni, sőt. Hasznos lenne egy olyan közösségi tér létrehozása, ahol az érintettek és tenni akarók meg tudják beszélni ezt és más égető társadalmi problémákat, ahol mindenki reflektál a saját privilégiumaira, és ahol a rasszista célozgatásokra és antiszemita konteókra nem elnéző vállvonogatás, sőt elfogadás a válasz, hanem felháborodás, nevetség és elutasítás. A HaHának a szervezettsége éppenséggel megvolna hozzá, hogy egy ilyen tér létrehozásában szerepet vállaljon, kár, hogy eddig csak - úgy tűnik - azt a téveszmét voltak képesek kiolvasni ebből a Magyarország nevű izéből, hogy vannak a felvilágosult, középosztálybeli egyetemisták és az infantilis, okításra szoruló alacsonyabbsorúak, akiknek a körében népszerű a szélsőjobb, de ezt el lehet nézni.

Hát nem így van. Nemcsak a devizahitelesek, hanem a teljes társadalom körében népszerű a széljobb - ezt pedig éppen a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegei, azaz a mélyszegények, kiváltképp pedig a roma etnikumhoz tartozó mélyszegények szenvedik meg leginkább. A fasisztoid fertőzöttség alól az egyetem sem képez kivételt - a hallgatók körében a legerősebb pártszimpátia a Jobbiké. Az, hogy a hitelválság körüli mozgolódást ilyen gyorsan meg tudta szállni a szélsőjobboldali retorika, nem az érintettek társadalmi csoportjának köszönhető, hanem - legalábbis részben - annak, hogy a széljobb nagyon hatékonyan szervezett: de ezt a hallgatóknak is tudnia kell, hisz a faskók ott röfögnek az egyetemeken belül kisajátított ólakban is, Pistával és még azzal, akik jók nekik.

A Koppányhoz hasonló csoportokhoz való elnéző hozzáállás sértő azokkal a devizahitelesekkel szemben is, akik nem egy etnikailag vagy vallásilag behatárolt klikk világösszeesküvésében látják a problémájuk gyökerét. Nem tudom, a cikket szerző hahás mit szólna hozzá, ha valamilyen szervezet felkeresné a Magyar Tavasz Mozgalmat, hököspistáékat vagy épp a Heller Ágneséknak antiszemita üzeneteket küldözgető újnyilasokat (azt most hagyjuk, ezek a halmazok milyen relációban állnak egymással), aztán azzal mentegetőzne, hogy ők legalább hajlandók voltak felvenni a kapcsolatot az elefántcsonttoronyban élő, kulturális és kapcsolati tőkével meg yolóval betömött fülű, nagy privilegizáltságukban szélsőjobbos eszmékhez forduló egyetemistákkal.

Nem tudom, ez mennyire lenne yolóka.

Címkék: fasizmus hallgatói hálózat koppány csoport

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anarchistakkozossege.blog.hu/api/trackback/id/tr285470018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.