HTML

Anarchisták Közössége

Kik vagytok ti?

Egyszerű átlagemberek, akik változtatni akarnak az elnyomó és kizsákmányoló társadalmi rendszeren.

Mi a célotok?

Célunk a pénz és profitorientált rendszer megváltoztatása, illetve egy emberközpontú társadalmi rend létrehozása, melyben nincsenek rangok, nincs hierarchia, minden ember egyenlő részét képviseli a társadalomnak. Egy fejekben lezajló forradalmat akarunk elérni, hogy az emberek rádöbbenjenek, nincs szükség vezetőkre és állami törvényekre, mivel a társadalom képes alulról szerveződve felépíteni saját szabályrendszerét. Olyan társadalmat akarunk, ahol az emberek nem azért nem ártanak egymásnak, mert ezt törvények szabályozzák, hanem pusztán az emberi érzések, a társadalmi összefogás szabnak gátat az antiszociális viselkedésnek.

Ha nem lennének törvények, az emberek szabadon gyilkolhatnák egymást?

Az erőszakos cselekedeteket, a gyilkosságokat, az egymásnak ártást többnyire a mai rendszerben sem a törvények akadályozzák meg, hanem a másik ember iránti tisztelet, a szocializáció, az összetartás. Erőszakos bűncselekményeket azok követnek el, akikből ezek az érzések hiányoznak, mert nem éltek társadalmi életet, nem szocializálódtak, ezáltal nem alakult ki bennük az együttérzés.
Ha minden embernek biztosítva lennének a társadalomba való beilleszkedés feltételei, senki nem érezne késztetést arra, hogy mást megöljön, vagy egyáltalán ártson neki.

Hogyan lehet ezt megvalósítani, ha az emberekben alapvetően benne van az önzés és az uralkodási vágy?

Az emberek nem úgy születnek, hogy önzők, vagy hogy uralni akarnák egymást. Egy ember pszichológiai fejlődésére rengeteg körülmény hatással van, így a rendszerből eredő hatások is befolyásolják az emberek viselkedését. Mindenkit gyerekkora óta a hierarchikus rendszerbe nevelnek bele, illetve abba, hogy minél több pénze van, annál értékesebb ember. A gyerekek azért tanulnak, hogy később jobb munkájuk legyen, a munkás azért dolgozik, hogy megkapja a fizetését, az orvos pénzért gyógyít, stb. Ha a kapitalista körülmények nem lennének hatással az emberekre, akkor a gyerekek azt tanulnák, ami érdekli őket, a felnőttek pedig azért dolgoznának, mert hasznos, amit csinálnak. Egy anarchista társadalomban nincs pénz, vagy bármi egyéb fizetőeszköz.

Ha nem lenne pénz, hogy osztanák el az emberek a dolgokat?

Arra kell törekedni, hogy mindenki a szükségletei szerint részesüljön a megtermelt javakból. Egy pénz nélküli társadalomban, ahol az elosztás nem az anyagi értékek alapján történik, ez megvalósítható. Ha a kapitalizmusból eredő önzés nem lenne jelen a társadalom tagjaiban, és nem a pénz, hanem a kölcsönös segítségnyújtás lenne az élet alapja, a szükségletek szerinti elosztás természetes lenne.

Volt már példa anarchista társadalomra a történelem során?

Persze, hogy volt, a wikipédián külön cikk van róla.
Anarchista közösségek listája

Honnan az a baseballütő, honnan az a gumibot?

(x) (törölt) 2013.08.17. 01:35

Ordas eszmék nyernek egyre nagyobb teret Magyarországon, ezzel azonban nem vagyunk egyedül a "szabad világban." Problémáink szorosan és szükségszerűen kapcsolódnak a rendszerhez, amelybe bele vagyunk kényszerítve. Történelmi dilemmával kell szembenéznünk, de nem is ismerjük kellőképp az alternatívákat. Ki a fasiszta: a "csőcselék" vagy az elit? Milyen illúzióink vannak a helyzetünkről, és ezek honnan származnak? Létezik-e egyáltalán az az Európa, amelyikről Bajnai beszél? Egy anarchista véleménye.

Augusztus 14-én két fiatal meleg férfit baseballütővel fenyegetett egy homofób a nyílt utcán, a kiérkező rendőrök pedig nem elég, hogy a támadó pártját fogták, még a közszeméremsértés - minimális jogismerettel is nyilvánvalóan alaptalannak tekinthető - vádjával vagdalkozva a fiatalokat igyekeztek bűnösnek beállítani, és feljelentéstételre uszították a srácokat sértegető boltost.

Nekem eddig csupán annyi személyes tapasztalatom volt a rendőrség szélsőjobbos irányultságával kapcsolatban, hogy az idei melegfelvonulásról hazafelé tartva egy zsaru a neonáci szubkultúrák körében népszerű "antifa, hahaha" rigmust sziszegte a csoportunk felé, az azonban nyilvánvaló, hogy a szerdai eset korántsem elszigetelt, és messze nem a legrosszabb: remélem elég, ha a tatárszentgyörgyi merénylet helyszínét összejárkáló és széthugyozó, az embertelen gyilkosságokat balesetnek beállítani próbáló rasszista rendőrökre, illetve a gyilkosságsorozattal kapcsolatos nyomozás során elkövetett, a hatóságok rasszista előítéleteire utaló ocsmány hibákra gondolunk.

A rasszista gyilkosságsorozat körüli szégyenletes hatósági viselkedés számos más esettel együtt azt is demonstrálja, hogy a rendőrség korántsem a jelenlegi autoriter-jobboldali rezsim alatt kezdett el fasizálódni.

Kihez fordulhatunk, ha faskó a rendőr, merül fel tehát a kérdés. Bírósághoz, gondolná az egyszeri kispolgár, de bízhatunk-e egy olyan bíróságban, amely pénzbüntetésre ítélte Karsai László történészt, amiért neonácinak merészelt nevezni egy pártot, amelynek egy tagja a zsidók listázására tett javaslatot az országgyűlésben? Azt kell látnunk, hogy a bírói jogértelmezés is szélsőjobbra tolódott.

Furcsa lehet ez sokunknak, a  bennünk lévő elitizmus miatt. Halljuk a hátsó ülésről, ahogy cigányozik a taxis, elcsíp a fülünk az étteremben ülve egy szomszéd asztal felől hallatszódó zsidózást, homofób megjegyzéseket dörmög valaki a hátunk mögött a buszmegállóban, aztán arra gondolunk, milyen jó, hogy még megvéd minket a jogrend, amely roskadozik ugyan a turulszar alatt, de azért mégiscsak jogrend.

Ki kell ábrándítanom azokat, akiknek ilyen illúzióik vannak: a szegények semmivel nem rasszistábbak, szexistábbak és homofóbabbak, mint az elit. Jól illusztrálja ezt az is, hogy a "fasisztoid lumpenproliról" szóló, jellegzetesen liberális toposz érvényességét cáfolva a Jobbik szavazótáborának többsége a tehetősebbek közül kerül ki.

Ha egy társadalomban a taxis, a zöldséges, a tévészerelő előítéletes, az nem azért van, mert még nem ért ki hozzájuk az ügyeletes népművelő a hvg-től, hanem azt jelzi, hogy a társadalom egésze előítéletes, elnyomó és kirekesztő. Azok az emberek, akik a hivatalokban döntenek az egzisztenciális biztonságunkról. Akik a bíróságokon trónolnak. Akik a gyerekeinket tanítják. Akik a híreket írják.

Akik a fegyvert fogják.

De legfőképpen: maga a rendszer, amely az emberek közti viszonyokat szabályozza megannyi intézménye által.

Nem vigyáz ránk a jogrend. Nem is azért van, hogy minket védjen, hanem azért, hogy önmagát és a vele összefonódó egyéb intézmények rendszerét fenntartsa. Ez pedig nem most kezdődött, nem is 2010-ben, nem 2006-ban, nem 1989-ben. És nem is ebben az országban.

A liberális sajtó hajlamos a nép Kádár-korból örökölt beidegződéseire fogni a problémáinkat. Azt ismételgetik: tanuljunk meg nyugatinak, európainak, kapitalistának, atlantistának lenni, akkor felvirágozhatna végre az ország.

Vannak illúziók, amelyekkel le kell számolnunk - ez pedig az egyik. A magát szocialistának nevező (a mi olvasatunkban: államkapitalista) diktatúra leváltása után azt gondolhattuk, hogy most az ún. szabad világhoz csatlakozva eljön számunkra a fejlődés és a szabadság kora. Beléptünk a NATO-ba, az EU-ba, beléptünk a nagyvilágba.

Nézzünk hát körül.

Az USÁ-ban mindennapos a feketékkel szembeni rendőri brutalitás, miközben a fegyvertelen fekete fiatalt meggyilkoló George Zimmermant felmenti a bíróság. Az Egyesült Királyságban az elviselhetetlenségig rontják a munkaképtelenek életkörülményeit. Franciaországban nincstelen romák táborait verik szét a hatóságok. Görögországban, ahol a neonáci Arany Hajnal képviselői az országgyűlésben ülnek, a transznemű polgárok a rendőrség rendszeres zaklatásának vannak kitéve, a fizetésképtelen adósokat pedig munkatáborokba zárná a kormány. Szerte Európában folyik a hideg polgárháború a szegények, a rokkantak, a bevándorlók, az etnikai kisebbségek ellen.

Az az Európa, az a Nyugat, ahová a liberálisok szerint Magyarországot és a magyar népet integrálni kellene, nem létezik. Európa arra tart, amerre mi, csak mi - úgy tűnik - előbb fogunk oda megérkezni, mint nyugatabbi szomszédaink.

Illúzióink többek közt a jóléti állam, az ún. emberarcú kapitalizmus emlékezetéből származhatnak, abból az időszakból, amikor Európa bizonyos gazdasági és társadalmi stabilitást tudott felmutatni. Ennek a kornak azonban vége: a jóléti állam a második világháború utáni újjáépítési láznak köszönhető gazdasági fellendülés lecsengése után roskadozni kezdett.

Szocializmus vagy barbárság, írta le annak idején az emberiség előtt álló válaszutat Rosa Luxemburg. Azaz: meghaladjuk a kapitalizmust, vagy hagyjuk, hogy az fasizmussá korcsosuljon. A történelem keserves iróniája, hogy a kapitalizmus minden addiginál nagyobb erőre tudott kapni a barbárság világháborús romjain. Most azonban a válaszút nagy valószínűséggel ismét előttünk áll.

Magyarország azért különösen veszélyeztetett a jelenlegi események közepette, mert a baloldal gyakorlatilag ismeretlen itt. Ahogy Tamás Gáspár Miklós fogalmazott egy alkalommal, ez az ország "kritikátlan kapitalista fekete lyuk", a politikai középtől balra csak zavaros vörös ködöt észlel a közbeszéd, a szociáldemokrata 4K!-t a liberális sajtó celebje, Tóta W. Árpád "elmebetegnek" és "komcsinak" nevezi, a marxizáló és az - itt jövünk mi! - anarchista rendszerkritikának pedig ennél is totálisabb értetlenséggel kell szembenéznie: mi, anarchisták rendszerint vagy a jobboldal paranoid propagandájában tűnünk fel zavaros asszociációk között, vagy épp egy liberális újságíró társít minket valamiféle szubkulturális-fanzinos nosztalgiával.

Mi ezen az értetlenségen akarunk változtatni - többek közt - ennek a blognak a segítségével.

Addig is aki tud, az menjen ki a rendőri homofóbia ellen szervezett vasárnapi eseményre. Mi kimegyünk. Ha valaki meg akar találni minket: vörös-fekete zászlóval leszünk.

Címkék: történelem rendőrség akció fasizmus elmélet homofóbia

9 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://anarchistakkozossege.blog.hu/api/trackback/id/tr115464216

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.17. 11:52:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.08.17. 13:40:42

A blog jellemzően keveri az autoriter jegyeket a jobboldali elemekkel, egy szélsőbaloldali diktatúrában sincsen helye a melegeknek és a zsidóknak (előbbire Kuba, utóbbira Sztálin utolsó évei a bizonyíték).

A rendőrség baja, hogy tele van tutyimutyi alakokkal, akiket csak a csekkek beszedésére képzeltek ki és jó eséllyel nem a merev szabálykövetés, hanem a viszonylag kényelmes megélhetés vitte őket a rendvédelembe. Így amikor egy meleg párt kell cseszegetni, nagy a szájuk, de amikor egy hőzöngő szélsőjobber vagy egy üvöltő roma apuka késsel kerül a látószögükbe, nem mernek csinálni semmit.

(x) (törölt) 2013.08.17. 14:31:39

@Member: "üvöltő roma apuka késsel"
Miért, ha egy üvöltő késes fehér apuka kerül a látószögükbe, akkor más a helyzet? Ha nem, akkor miért fontos az etnikum kiemelése? Kérjük az ilyen megjegyzések mellőzését.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.08.17. 14:46:11

@orfano furioso: Ne légy már ennyire a sötétség élharcosa, a szélsőjobber ellentétének szántam a roma apukát. Hozzáteszem, utóbbit megéltem már munkám során, amikor a rendőr fiúcska csak nézelődött, hogy mit kéne tennie.

Kollár Dávid 2013.08.17. 15:06:17

"A rendőrség baja, hogy tele van tutyimutyi alakokkal, akiket csak a csekkek beszedésére képzeltek ki és jó eséllyel nem a merev szabálykövetés, hanem a viszonylag kényelmes megélhetés vitte őket a rendvédelembe."

Nem, a rendőrségnek alapvetően az a baja, hogy fő feladata a rendszer védelme.
Vagy szerinted olyan rohadt jó, ha a rendőr minden esetben mereven ragaszkodik a szabálykövetéshez? Pl. szerinted az is jó, ha a rendőrök a hajléktalanokat basztatják? Hiszen ez a szabály...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.18. 09:23:36

"szociáldemokrata 4K!"

Az 4K egy tiszta marxista, komcsi szervezet, a szocdemekhez semmi közük.

Nagykevély 2013.08.18. 14:18:28

Egyébként hány évesek vagytok? Ha annyi mint Adrien Mole akkor OK az anarcho-balfaszság, de 16 felett a hülyeség csalhatatlan jele.

Kollár Dávid 2013.08.19. 14:28:18

@Nagykevély: Ez minden érved az anarchia ellen? :)

Kollár Dávid 2013.08.19. 14:30:26

Csak mert engem nem zavar, ha valaki nem anarchista. Érdeklődjön, kérdezzen, vitázzon, de a hozzászólásodban semmi erre utaló jel nem volt, tehát nagy valószínűséggel nem sokat értesz az anarchiából, ilyenkor szokták az emberek azt mondani - mindenféle érvelés nélkül - hogy "ez hülyeség".
süti beállítások módosítása