HTML

Anarchisták Közössége

Kik vagytok ti?

Egyszerű átlagemberek, akik változtatni akarnak az elnyomó és kizsákmányoló társadalmi rendszeren.

Mi a célotok?

Célunk a pénz és profitorientált rendszer megváltoztatása, illetve egy emberközpontú társadalmi rend létrehozása, melyben nincsenek rangok, nincs hierarchia, minden ember egyenlő részét képviseli a társadalomnak. Egy fejekben lezajló forradalmat akarunk elérni, hogy az emberek rádöbbenjenek, nincs szükség vezetőkre és állami törvényekre, mivel a társadalom képes alulról szerveződve felépíteni saját szabályrendszerét. Olyan társadalmat akarunk, ahol az emberek nem azért nem ártanak egymásnak, mert ezt törvények szabályozzák, hanem pusztán az emberi érzések, a társadalmi összefogás szabnak gátat az antiszociális viselkedésnek.

Ha nem lennének törvények, az emberek szabadon gyilkolhatnák egymást?

Az erőszakos cselekedeteket, a gyilkosságokat, az egymásnak ártást többnyire a mai rendszerben sem a törvények akadályozzák meg, hanem a másik ember iránti tisztelet, a szocializáció, az összetartás. Erőszakos bűncselekményeket azok követnek el, akikből ezek az érzések hiányoznak, mert nem éltek társadalmi életet, nem szocializálódtak, ezáltal nem alakult ki bennük az együttérzés.
Ha minden embernek biztosítva lennének a társadalomba való beilleszkedés feltételei, senki nem érezne késztetést arra, hogy mást megöljön, vagy egyáltalán ártson neki.

Hogyan lehet ezt megvalósítani, ha az emberekben alapvetően benne van az önzés és az uralkodási vágy?

Az emberek nem úgy születnek, hogy önzők, vagy hogy uralni akarnák egymást. Egy ember pszichológiai fejlődésére rengeteg körülmény hatással van, így a rendszerből eredő hatások is befolyásolják az emberek viselkedését. Mindenkit gyerekkora óta a hierarchikus rendszerbe nevelnek bele, illetve abba, hogy minél több pénze van, annál értékesebb ember. A gyerekek azért tanulnak, hogy később jobb munkájuk legyen, a munkás azért dolgozik, hogy megkapja a fizetését, az orvos pénzért gyógyít, stb. Ha a kapitalista körülmények nem lennének hatással az emberekre, akkor a gyerekek azt tanulnák, ami érdekli őket, a felnőttek pedig azért dolgoznának, mert hasznos, amit csinálnak. Egy anarchista társadalomban nincs pénz, vagy bármi egyéb fizetőeszköz.

Ha nem lenne pénz, hogy osztanák el az emberek a dolgokat?

Arra kell törekedni, hogy mindenki a szükségletei szerint részesüljön a megtermelt javakból. Egy pénz nélküli társadalomban, ahol az elosztás nem az anyagi értékek alapján történik, ez megvalósítható. Ha a kapitalizmusból eredő önzés nem lenne jelen a társadalom tagjaiban, és nem a pénz, hanem a kölcsönös segítségnyújtás lenne az élet alapja, a szükségletek szerinti elosztás természetes lenne.

Volt már példa anarchista társadalomra a történelem során?

Persze, hogy volt, a wikipédián külön cikk van róla.
Anarchista közösségek listája

2013 Budapest Pride

Anarchisták Közössége 2013.08.06. 07:39

Az idei melegfelvonulás volt az első, melyre csoportként, transzparenssel és zászlókkal vonultunk ki. Transzparensünkön az AK logó volt szivárvány színekben, mellette egy szöveg: "Anarchisták Közössége a homofóbia ellen".

Ahogy azt előre megbeszéltük, a Keleti melletti parkolóban gyülekeztünk. Kibontottuk a zászlónkat, kifeszítettük a lepedőre festett AK jelet, vártuk, hogy megérkezzenek az anarchisták. Már a gyülekező alatt is voltak konfliktusok, egy elvetemült taxis meglátott minket, és ordibálni kezdett: "NE VONULGASSATOK BUZIK! MIT BÁMÚSZ? NE NÉZZÉ MEE SZÉJJEL VERLEK" - intelligenciája alapján a nácik között tudom elképzelni. Később, mikor a rendőrökhöz értünk, rájöttünk, hogy még a taxis szintjét is alul lehet múlni: a rendőrök nem akartak beengedni, mondván, ez a rendezvény nem az anarchistákért van. Azt hitték, ellentüntetők vagyunk, így hát keresnünk kellett egy szervezőt, aki szólt a zsaruknak, hogy engedjenek be. A kapunál hiába mutogattuk a feliratot: "Anarchisták Közössége a HOMOFÓBIA ELLEN", nem tudták, mit jelent a homofóbia. Elmagyaráztam nekik, hogy a homofóbok vannak a melegek ellen, erre az volt a válasz, hogy ,,hát ezért nem mehettek be". No, de végül egy szervező segítségével bejutottunk.

Bent már nem volt gond, a vonuló tömeg örömmel fogadott minket. Sokan érdeklődtek, fényképeztek, a külföldiek megkérdezték, mit jelent a transzparensünkön lévő szöveg, semmi extra nem történt. Elég hamar érkeztünk, így sikerült végig a kamion mellett, az első sorban vonulnunk. Rohadt sokan voltunk, becslések szerint több, mint 8 ezren, a tömeg sokszínű volt: melegek, antifasiszták, átlagemberek, akik a kirekesztés és a szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetés ellen vonultak és természetesen mi, anarchisták. Persze ne feledkezzünk meg az előttünk sétáló állatcsordáról sem, a rendőrökről, akik elvileg minket, de valójában a nácikat védték. Gondoljunk bele, mi történt volna rendőrök nélkül; a 8 ezer fős, többnyire kirekesztésellenes, illetve antifasiszta elveket valló csoport valószínűleg eltüntette volna az ennél jóval kisebb létszámú nácibandát.

A vonulás alatt azt lehetett érezni, hogy az utcán lévők is egyetértenek velünk. Akik nem jöttek be, a kordonok mögött voltak, általában integettek, tapsoltak, leszámítva persze azt a pár hülye nácit, aki az egészből annyit fog fel: "mocskos buzik".A vonulásnak vége lett, a tömeg szétszóródott. Innentől én sem tudok többet, mint amit a hírforrások leírták, hogy 20-30 fős náci csoportok támadták rá 1-1 emberre, a rendőrség pedig nem szándékozta ezt megakadályozni. Ez ismét bizonyítja azt, amit írtam, a rendőrség a nácikat védi, nem minket. Persze ezen nem lepődtünk meg, hazafelé tartva az egyik rendőr meglátta az anarchista zászlónkat, majd megszólalt: "antifa, hahaha"... 

Címkék: akció melegfelvonulás Budapest Pride Anarchisták Közössége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anarchistakkozossege.blog.hu/api/trackback/id/tr585447029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása